Een van mijn andere grote hobby's is muziek, iets wat ik kan delen met mijn partner. Hij kan zijn passie voor muziek ook nog delen met de luisteraars van Uden en Veghel waar hij wekelijks een radioprogramma verzorgt op Skylinertv.
Omdat je in de radiowereld veel mensen leert kennen die van muziek houden, kom je ook veel nieuwe muziek tegen. Zo ook dit nummer. Vorige week ontdekt dankzij een linkje op twitter van een radiocollega en dat is een beetje een eigen leven gaan leiden.
Zo belde mijn vriend afgelopen weekend naar Timur Open radio met de mededeling dat hij nog wel een leuk nummer wist voor de dubbele request. Het volgende gesprek volgde:
T&R: Dirk 31 jaar! 31 jaar uit Sint Oedenrode
D: Ja, langs Schijndel om precies te zijn.
T&R: Nou, ongelofelijk. Bij paaspop hè!
D: Ook al.
T&R: Ook al wat bedoel je met langs Schijndel? Naast Schijndel.
D: Sint Oedenrode ligt naast Schijndel.
T&R: Ja naast, moet je niet zeggen langs. Dat klopt niet.
D: Ja nou ja. Je kunt er niet omheen, je kunt er niet langs, weet ik veel.
T&R: Hahaha, hoe ziet je dag er uit vandaag deze zondag, Dirk?
D: Euh, Een beetje bankhangen en zo. Ben niet helemaal fit dusse nouja moet maar.
T&R: Nou lig je, lig je of zit je op de bank. Hoe zit je er bij?
D: Ja dat verschilt per half uur.
T&R: Hahaha. Je moet gaan verliggen anders krijg je doorlig plekken natuurlijk.
D: Jaja precies. En dat schiet niet op.
T&R: Waar wil je ons en de rest van Nederland mee verrassen? Leg eens uit.
D: Sido Bilder im Kopf. Een Duitse rapper. Euhm hoe kun je het het beste omschrijven. Zeg maar de Peter Fox van 2013.
T&R: De Peter Fox van 2013! Wat wordt er nou gezegd! En je daagt ons uit want je zegt die draai je toch niet hier.
D: Ja dat dacht ik eigenlijk. Maar op deze manier draaien jullie hem wel, dus. Hier komt ie Bilder im Kopf Sido.
Bij de afkondiging moesten ze er toch nog even bij vermelden dat ze het een leuk nummertje vonden! Nou we zijn benieuwd of we er in Nederland meer van gaan horen!
Mijn schoonmoeder had het idee op gevat om een avondje Italiaans voor ons te gaan koken. Dus had ik aangeboden om voor het dessert te zorgen. Na een heerlijke zelfgemaakte pizza, een verse tomatensoep met basilicum en spaghetti met kaassaus met spekjes en champignons was er nog wel een gaatje over voor mijn tiramisu.
Deze viel ook goed in de smaak want er waren nog twee kleine porties over.
Het is wel een beetje een andere versie dan de traditionele, frisser, met chocoladecake en bosvruchten, zonder eieren en koffie. Het recept heb ik uit 'Het buitengewoon familiekookboek' gehaald die ik dit jaar in mijn kerstpakket had gekregen. Een erg leuk boek waar veel inspirerende recepten instaan.
Nagerecht voor 8 personen
Ingrediënten:
1/2 chocoladecake (à 450 gram)
6 eetlepels granaatappelsap
400 gram (diepvries) bosvruchten (ontdooid)
2 eidooiers
75 fijne suiker
250 gram mascarpone
150 gram Griekse yoghurt
1 eetlepel cacaopoeder
Voorbereiden:
Snijd de cake in dunne plakken en snijd de plakken in repen. Leg de repen zo naast elkaar in de ovenschaal dat de hele bodem bedekt is. Besprenkel de cake met de 4 eetlepels granaatappelsap en verdeel de bosvruchten erover.
Klop in een kom de eidooiers en de suiker met de handmixer tot een dikke romige massa. Klop het resterende granaatappelsap erdoor en spatel dan de mascarpone en de Griekse yoghurt door de crème. Bestrijk het fruit met de crème.
Laat de tiramisu in 2-3 uur in de koelkast opstijven.
Schep voor het serveren de cacaopoeder in een zeefje en bestuif de tiramisu met de cacao.
Mijn tiramisu heb ik echter iets aangepast. Ten eerste kon ik geen granaatappelsap gevonden krijgen, en had ik gekozen voor twee lagen cake. Mijn aanpassingen op een rijtje:
In plaats van 6 eetlepels granaatappelsap heb ik 4 eetlepels cranberrysap met 2 eetlepels amaretto gebruikt.
In plaats van 1 laagje cake koos ik voor 2 laagjes.
Als fruit nam ik 200 gram frambozen en 200 gram bosvruchten
De eierdooiers verving ik voor 50 gram vanillevla en daarbij ging maar 50 gram suiker en 1 eetlepel amaretto
De tiramisu bouwde ik als volgt op: cake met daaroverheen 2 eetlepels cranberrysap gemixt met 1 eetlepel amaretto. Een laag fruit met het resterende 2 eetlepels cranberrysap. Daarop nog een laag cake met daarbovenop de mascarpone/yoghurt crème. Serveren met een laagje cacaopoeder met pure en witte chocoladeschaafsels.
Een van de dingen die ik erg leuk vind is op het internet op zoek gaan naar inspiratie. Of dat nou op het gebied van bakken, fotograferen of woondecoratie is, als het maar mooi, lief, interressant of vreemd mooi is.
Zo was ik vandaag op zoek naar magneetjes voor op de koelkast, maar dan niet de standaard, maar leuke vrolijke, aparte of verrassende magneetjes. Een greep uit de vele magneetjes die ik tegen kwam.
Zo schattig deze waterdruppels!
Misschien niet echt magneetjes deze vogelclipjes, maar wel leuk!
Zo schattig, leuk om de kindertekeningen mee op te hangen!
Deze gekleurde vogeltjes zijn helemaal mooi! Ik zie daar de koelkast wel mee volhangen!
En tot slot deze lieve knoopjes. Genoeg ideeen om mee aan de slag te gaan!
Ons mam had nog een pak cupcakemix in de kast staan, een overblijfsel van eens kerstpakket waar ze niets mee deed. Of ik er iets mee kon. En ach het leek me wel een keer handig om die uit te proberen, dus ben ik vanmiddag aan de slag gegaan. Terwijl onze kleine meid druk aan het spelen was, mixte ik de ingredienten door elkaar en binnen een klein kwartiertje had ik de cakejes al in de oven staan. Natuurlijk weer langer dan op de verpakking stond, maar deze keer lukte het gelukkig wel. Ik zat er ook voordurend bij om te controleren of ze al gaar waren en de juiste kleur hadden gekregen.
Bij de cupcakemix zat ook een mix voor aarbeientopping. Die ook maar meteen gemaakt, niet met roomboter, maar ik had geen andere boter in huis, en dat was aan de smaak wel iets te merken, jammergenoeg. Toch was het een mooie gelegenheid om te oefenen met toefjes maken.
10 jaar geleden heb ik het geleerd op de bakkersafdeling van de Konmar. Dagelijks mocht ik daar verschillende soorten vlaaien, slagroomtaarten en schnitten opspuiten en decoreren met fruit en chocolaatjes. Erg leuk om te doen. Het was elke keer weer een plezier om te zien hoe blij de klanten waren die het gebak op kwamen halen!
Ik heb toen zelf kindertaarten versierd. Kon me daar werkelijk helemaal op uitleven. Helaas bleek na 2 jaar Konmar dat de formule geen succes was en gingen de eerste mensen eruit. En aangezien ik er het laatste bij was gekomen. Erg jammer, maar nu kan ik die ervaring mooi weer gebruiken, al moet ik nog wel oefenen om het weer een beetje onder de knie te krijgen!
Goed het is dan wel al weer een week geleden, maar het is nog steeds carnaval dus het mag nog steeds.
Een week geleden werd in het buurthuis in Mariahout het liedjesfestival gehouden. Aan het festival deden 17 deelnemers mee, die vrolijk uitgedost hun liedjes vertolkten. De sfeer zat er al vanaf het eerste liedje goed in, het bier vloeide rijkelijk, de de polonaise werd regelmatig ingezet. Kortom een geslaagd feestje!
Een sfeerverslag.
Achter de schermen was het gezellig druk met de wachtende deelnemers.
Samen met onze Tom koekjes gebakken. Een simpel receptje, maar plezier verzekerd! Hij was zo trots dat hij mee koekjes mocht maken! Stiekem wat van het beslag snoepen, en ondertussen kwamen er niet veel vormpjes uit zijn handen want wat mama deed was wel erg interessant. Dus heb ik uiteindelijk alles nog zelf gedaan.
Het deeg was al wat donkerder doordat ik bruine basterdsuiker heb gebruikt, daarnaast heb ik door een gedeelte van het deeg ook nog een aantal theelepels cacao gemengt.
Helaas is onze oven niet meer alles, (hij is al meer dan 20 jaar oud) dus bakt hij niet meer helemaal zoals je zou verwachten. Deze keer hadden de koekjes er iets te lang ingezeten volgens het recept, omdat ze normaal dan nog langer niet gaar waren. Echter nu waren ze weer veel te bruin geworden en waren we weer net op tijd om ze eruit te halen. Sparen dus voor een nieuwe oven dan maar...
Zandkoekjes
Ingredienten voor 15-20 stuks
250 gram bloem
100 gram suiker
1 zakje vanillesuiker of het merg van 1 vanillestokje
1 ei
125 gram roomboter of plantaardige boter (voor een koemelkvrije variant)
Recept:
Meng de bloem, vanillesuiker/merg, ei en boter in een kom tot een deeg. Rol het deeeg uit tot een dikte van 1 cm. Strooi wat bloem op het werkblad, zodat de zandkoekjes niet blijven plakken. Snijd de koekjes uit met een vormpje. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak de zandkoekjes 15 minuten in een oven op 200 C.