donderdag 14 mei 2015

Fietstocht door Rooi


Het prachtige weer van de afgelopen weken zorgden ervoor dat we regelmatig erop uit gegaan zijn met de camera. Soms was het ook wel eens fijn om wat anders te zien dan de directe omgeving, dus pakte ik de fiets, nam Nicky mee in het stoeltje en reed aan.






De dotterbloemen stonden massaal is bloei, wat een zee van geel opleverde langs de waterkant van de Dommel.








De Odaschool heeft een bijzonder architectuur.
Verder fietsten we naar de markt, naar de Boskantseweg. Links een braakliggend nieuwbouwterrein met enkel een boot, wachtend op een tochtje in het water.



Van daaruit heb je uitzicht op het oude Ahrendgebouw wat al in geen jaren meer in gebruik is.


Kijk je om je heen zie je de restanten van een tankstation die er vroeger heeft gezeten, alleen de verhogingen waar de pompen hebben gestaan en de aansluitingen naar de ondergrondse tanken zie je nog zitten.



Verder met de fiets langs de waterzuivering, waar we de fiets even aan de kant hebben gezet, ik Nicky uit het stoeltje heb gehaald om een stukje richting de kijktoren te wandelen.

'In 1958 werd de rioolwaterzuivering Sint-Oedenrode in bedrijf genomen. Aanvankelijk werd het afvalwater van de gemeente Sint-Oedenrode alleen maar mechanisch gezuiverd. In 1968 werd de zuivering uitgebreid tot een biologische zuivering en kwam ook het rioolwater van Oirschot naar de installatie in Sint-Oedenrode. In 1976 is de rioolwaterzuivering drastisch uitgebreid en ging het afvalwater van de gemeenten Spoordonk, Oirschot, Best, Nijnsel, Boskant en Olland ook naar deze rioolwaterzuivering. Van 2008 tot 2010 onderging deze installatie wederom een flinke verbouwing, waarbij de hydraulische capaciteit werd verdubbeld.
In 2007 werd het waterschapsproject 'Plan Dotterbloem' uitgevoerd. Bij het uitbaggeren van de oude Dommelarm kwamen zware eikenhouten palen boven water. Het bleken resten te zijn van een middeleeuwse sluis. Het hout van deze sluis is hergebruikt voor twee stuwtjes in het overloopgebeid achter deze installatie.
Het eikenhout (de palen) dateert van de periode 1300 tot 1600. Het naaldhout van de damwandplanken stamt uit de periode 1750-1850.'
Bron: Internet

Nu is het gebied naast de waterzuivering een klein natuurgebiedje dat bij hoog water onder loopt. Er leven vele vogelsoorten, waaronder de ijsvogel. Ik moet er zeker nog een keer terug om meer foto's te gaan maken van dit gebied.
Onze fietstocht liep op zijn einde.






Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Bedankt voor het lezen van mijn blog. Ik vind het leuk als je een reactie nalaat.

Totaal aantal pageviews